Projecten

Legenda

Sjweikeser Rèngelaot, de trots van het dorp

Inwoners van Sweikhuizen brengen de pruimenbomen terug in het landschap. Zij hebben zich verenigd in de Stichting Sjweikeser Rèngelaot en sinds 2003 honderden pruimenbomen geplant op de steile hellingen rondom het dorpje. En er komen nog meer bomen van de pruimensoort Sjweikeser Rèngelaot bij. In het voorjaar zorgen de bomen voor witte bloesem en in de zomer voor de oogst. Dit fruitras komt uit Sweikhuizen en is uniek.

Initiatief
Stichting Sjweikeser Rèngelaot

Gemeente
Beekdaelen

Informatie
Vloedgraaf Sweikhuizen
www.sjweikeserrengelaot.nl
Contactpersoon
Funs Boyens
f.boyens@heerlen.nl
+31 (0)6 51 02 42 07

Natuur- en Recreatieplan Vilt

Aan de rand van Vilt, waar vroeger een sportveld lag, vind je nu een natuurspeelplaats, jeu-de-boulesbanen, fruitbomen, een bijenhotel en wandelpaden. Vilt dichterbij de natuur brengen, en de natuur dichterbij Vilt. Met dat doel ontwikkelde Stichting Kernoverleg Vilt samen met bewoners allerlei plannen voor het dorp. Samen met de gemeente Valkenburg aan de Geul en Stichting het Limburgs Landschap toverden vrijwilligers deze plek om tot een landschap met kwaliteitsnatuur.

Initiatief
Stichting Kernoverleg Vilt

Gemeente
Valkenburg a/d Geul

Informatie
Nachtegaalstraat 25, 6325 AX Berg en Terblijt
www.facebook.com/KernoverlegVilt
Contactpersoon
Kittie Huntjens
kittiehuntjens@telfort.nl
+31 (0)6 19 91 74 78

Historische Buitenplaats Kasteelpark Elsloo

Stichting Het Limburgs Landschap wil graag samen met de bewoners een impuls geven aan de Historische Buitenplaats Kasteelpark Elsloo. Al lang voordat de stichting dit gebied overnam van de gemeente, is de bevolking van Elsloo intensief betrokken bij het behoud van het park en de tuinen. Voor Het Limburgs Landschap is dat een goede basis om te werken aan de toekomst van het park en om de gebruiksmogelijkheden te vergroten.

Het Limburgs Landschap gaat er samen met de Parkcommissie, IVN en vrijwilligers voor zorgen dat het kasteelpark er straks weer uitziet zoals vroeger. Met hagen, paden en uitkijkpunten op plekken waar die destijds al waren. Ook komen er nieuwe bomen en wordt het Terhager Pötje weer herkenbaar gemaakt. Op basis van historisch onderzoek worden belangrijke groenstructuren als hagen, boomgroepen en uitzichtpunten in het park hersteld en beleefbaar gemaakt. De IVN-heemtuin is al heringericht.  

Initiatief
Stichting Het Limburgs Landschap

Gemeente
Stein

Informatie
Maasberg 1
6181 GV Elsloo
www.limburgs-landschap.nl/natuurgebied/kasteel-elsloo-en-slakmolen

Kunradersteen: stapelmuren voor vroedmeesterpadden

Vrijwilligers hebben tijdens workshops onder begeleiding stapelmuren gebouwd waarin onder andere de zeldzame vroedmeesterpad kan schuilen. Ze bouwden de stapelmuren van stenen van de Kunrader Steengroeve in Voerendaal. Vroedmeesterpadden zijn zeldzame padden die in ons land alleen nog op sommige plekken in Zuid-Limburg voorkomen. Ze leven vaak in en rond groeves en in halfnatuurlijke graslanden. Om te kunnen overleven, hebben ze warmte nodig en een stenige omgeving met veel schuilplekken. Ook hebben ze relatief grote en diepe poelen nodig die 's winters niet dichtvriezen. De padden zijn met uitsterven bedreigd, omdat veel van hun biotopen zijn verdwenen.

Vrijwilligers hebben geschikte biotopen ingericht voor deze vroedmeesterpadden: stapelmuren en speciale poelen. Ze bouwden 5 stapelmuren van Kunradersteen die is gewonnen uit de Kunrader Steengroeve. "Deze stapelmuren liggen op een steenworp afstand van onze groeve", vertelt Bas Vervuurt, eigenaar van de Kunrader Steengroeve. "Ze liggen in de volle zon, tegen de Kunderberg en Putberg aan. Op die bergen komt de pad al voor, dus we hebben de muren eromheen gelegd om het leefgebied te vergroten. Het is belangrijk dat de muren liggen binnen 10 meter van het water waar de padden zich voortplanten. Het idee voor deze stapelmuren kwam van deelnemers van het Platform Geelbuikvuurpad en Vroedmeesterpad. Wij als Kunrader Steengroeve hebben de stenen beschikbaar gesteld."

De stapelmuren bestaan uit verschillende formaten Kunradersteen.

Initiatief
Kunrader Steengroeve VOF

Gemeente
Voerendaal

Informatie
Bergseweg 30
6367 HB Voerendaal
+31 (0)45 575 18 84
www.kunradersteengroeve.nl
Contactpersoon
Bas Vervuurt
info@kunradersteengroeve.nl
+31 (0)45 575 18 84

Dorpstuin Sociaal Centrum Eijsden

Het Sociaal Centrum Eijsden is een bewonersinitiatief dat is gestart in 2016. Het voormalige Groene Kruisgebouw is aangekocht en verbouwd tot een duurzaam sociaal centrum. Dit karakteristieke pand is onlosmakelijk verbonden met de omliggende tuin. Vrijwilligers realiseren hier dankzij een LEADER-bijdrage een dorpstuin die zorgt voor verbinding en meer biodiversiteit.

De tuin is voor iedereen toegankelijk. Het is een plek om elkaar te ontmoeten. Om even tot rust te komen, te genieten van de flora en fauna, een praatje te maken of om zelf bezig te zijn met het onderhouden en aanplanten van de tuin. Ook nodigt de dorpstuin uit om het sociaal centrum binnen te lopen en mee te doen aan activiteiten of andere mensen te ontmoeten. Zo heeft de tuin een sterke sociale en verbindende functie.

Moestuin
Voor elk deel van de tuin hebben de vrijwilligers een andere aanpak. In de voortuin ligt de nadruk op uitstraling en sfeer, met aandacht voor kleur, geur en het aantrekken van insecten als vlinders en bijen. Een groot deel van de achtertuin is moestuin. Hier kweken de vrijwilligers van tuinwerkgroep Greuj & Bleuj groenten zoals courgette, rode kolen, boontjes, tomaten en rabarber. Ook is er een stuk siertuin met natuurlijke kruiden en planten.

Gemeente
Eijsden-Margraten

Informatie
Prins Hendrikstraat 21, 6245 ED Eijsden
info@sceijsden.nl
www.sceijsden.nl
Contactpersoon
Ellen Janssen
ehj.janssen@kpnmail.nl
+31 (0)6 46 63 28 22

Dorpswinkel Ut Bakkes

Inwoners van het dorp Maasband hebben een ontmoetingspunt voor bewoners gerealiseerd. Het 100 jaar oude bakhuis en een aangrenzende schuur zijn verbouwd en ingericht als bakoven, brasserie en dorpswinkel. Behalve voor dorpsbewoners is Ut Bakkes een rustpunt voor fietsers en wandelaars. Zij kunnen in de brasserie of op het terras genieten van koffie en zelfgebakken brood of vlaai. De brasserie is ook de vergaderlocatie van de dorpsraad.

Dit ontmoetingspunt was een wens van de dorpsraad DOP Maasband. "We zochten een lokaal waar we bij elkaar konden komen om te vergaderen", vertelt Etienne van Mulken, lid van de dorpsraad en een van de initiatiefnemers van Ut Bakkes. "Ook kwamen hier altijd al veel wandelaars en fietsers langs. Zo ontstond het idee voor deze ontmoetingsplek. Twee medewerkers van de gemeente Stein brachten ons op het spoor van LEADER Zuid-Limburg. Na anderhalf tot twee jaar voorbereiden konden we beginnen met verbouwen."

"We zijn in december 2018 geopend", vult mede-initiatiefnemer Lisette van Mulken aan. "Het verrast ons steeds weer hoeveel mensen ons weten te vinden. We zijn best trots op wat we hebben opgebouwd. Sommige mensen komen langs omdat ze toevallig in de buurt zijn. Anderen bezoeken ons bewust, omdat ze onze wandelroute van Wandelgids Zuid-Limburg lopen. Die start en eindigt bij ons."

Initiatief
VOF Ut Bakkes

Gemeente
Stein

Informatie
Leutherhoekweg 20
6171 RW Stein
+31 (0)6 20 56 09 65
info@utbakkes.nl
www.utbakkesmaasband.nl
 
Contactpersoon
Etienne van Mulken
mulken66@ziggo.nl
+31 (0)6 27 14 07 41 (na 18.00 uur)

Blindentuin Zuid-Limburg

De Blindentuin Zuid-Limburg is een persoonlijk initiatief van Esther Crombag. Zij is sinds haar elfde levensjaar blind. Toen zij op die leeftijd in Engeland een tuin voor blinden bezocht, maakte die op haar een onuitwisbare indruk. Zo ontstond de wens om een eigen blindentuin aan te leggen. Nadat in 2019 haar huis klaar was en er nog 600 vierkante meter over was voor een tuin, nam ze het initiatief om haar langgekoesterde wens te vervullen. 

In de tuin met als thema het Limburgse landschap staan alle zintuigen behalve zien centraal: ruiken, voelen, proeven en horen. Met een kruidenwand, voelbeelden, waterfontein en mergelwand richt de tuin zich op intense, verrijkende en zintuiglijke ervaringen voor blinden en slechtzienden. Esther wil hen voor even laten vergeten dat ze blind zijn. Daarnaast wil ze mensen die kunnen zien een inkijkje geven in de wereld van blinden en slechtzienden.

Mede dankzij vele vrijwilligers die het project een warm hart toedragen, is de belevingstuin sinds medio mei 2021 klaar. De officiële opening vindt plaats in 2022, als de coronamaatregelen dat toelaten.

Initiatief
Blind Vertrouwen

Gemeente
Valkenburg a/d Geul

Informatie
Kleinstraat 2
6325 CW Berg en Terblijt
www.blindentuin-zuid-limburg.nl
Contactpersoon
Esther Crombag
+31 (0)6 22 73 69 75
esthercrombag@hetnet.nl

Kennis- en informatiecentrum Maasvallei

In Elsloo komt een kennis- en informatiecentrum over de Nederlands-Belgische Maasvallei. Met een belevingskamer, bibliotheek, minibioscoop en visuele en digitale presentaties. Bezoekers vinden hier informatie en inspiratie over de geschiedenis, cultuur en het landschap van de Maasvallei, de dorpen en de inwoners. Ook wordt het een ontmoetingsplek voor inwoners, ondernemers, studenten, recreanten en toeristen. Het kennis- en informatiecentrum komt in een aparte ruimte van het Historiehuis van de Maasvallei (voorheen Streekmuseum Elsloo).

"We willen zo snel mogelijk open. Het museum bestaat 60 jaar, daar willen we bij de opening iets feestelijks van maken", vertellen projectbegeleiders Guus Peters en Marianne van Kan. "Het centrum wordt heel toegankelijk. Wat we belangrijk vinden, is dat het een contactpunt wordt. Mensen kunnen gratis binnenlopen en snuffelen. We zorgen ervoor dat er letterlijk en figuurlijk geen drempels zijn."

Initiatief
Historiehuis van de Maasvallei (voorheen Streekmuseum Elsloo)

Gemeente
Stein

Informatie
Op de Berg 4-6
6181 GT Elsloo
+31 (0)46 437 60 52
info@streekmuseumelsloo.nl
www.streekmuseumelsloo.nl
Contactpersoon
Guus Peters
+31 (0)6 13 60 77 40
guuspeters536@hotmail.com

De Reusch

In de voormalige watertoren in Schimmert is een totaal belevingsconcept gerealiseerd met streekproducten van regionale producenten. Het motto is 'Eten en drinken van zover je kunt kijken'. Dat is zo'n 60 kilometer vanaf de monumentale watertoren. De Reusch biedt op 38 meter hoogte letterlijk en figuurlijk uitzicht op de Euregio en alles wat die te bieden heeft. In het voormalige watervat is een 4D-Smaaktheater ingericht. In een auditorium met 90 zitplaatsen worden bezoekers via beeld, geluid, smaak en reuk meegenomen in het verleden en heden van Limburgse streekproducten. Zo zet het Smaaktheater streekproducten en regionale producenten op de kaart.

Gemeente
Beekdaelen

Informatie
De Bockhofweg 1
6333 AZ Schimmert
www.dereusch.nl
Contactpersoon
Roger Eurelings
+31 (0)6 15 21 86 86
roger@dereusch.nl 

Clemenspark

Bij het Clemensdomein in Oud-Merkelbeek ligt nu nog een verwilderd terrein, maar vanaf 2022 vind je hier een nieuw park. Met onder andere een dorpspleintje, fruitboomgaard, moestuin en amfibieënpoel. Dit vroegere kloosterterrein wordt omgetoverd tot het Clemenspark. Een plek om te genieten van de rust, de omgeving en haar geschiedenis.

Het Clemenspark wordt ook onderdeel van fiets- en wandelroutes, waaronder de Beekdaelenroute. De geschiedenis en archeologie worden op allerlei manieren beleefbaar gemaakt. Daarnaast worden educatieve activiteiten georganiseerd om de bijzondere verhalen te vertellen en jongeren te betrekken bij dit park.

Initiatief
Stichting Clemenspark

Gemeente
Brunssum/Beekdaelen

Informatie
Groeneweg 2-4
6441 LL Brunssum
info@clemensdomein.nl
www.clemensdomein.nl
Contactpersoon
Peter Kleuters
+31 (0)6 10 36 49 48
j.kleuters@kpnplanet.nl

Boomgaard Woonzorg Elisabeth Stift

In de Anstelvallei in Kerkrade ligt een sociaal woonzorgcomplex van Stichting Woonzorg Elisabeth Stift. De stichting heeft de groene ruimte rondom het complex opgeknapt. De vrijwilligers legden een boomgaard met hoogstambomen aan en herstelden een meidoornhaag. Ook hebben ze in samenwerking met gemeente Kerkrade dichtbij de boomgaard een insectenhotel geplaatst en een bloemenweide ingezaaid. Vrijwilligers en omwonenden onderhouden de boomgaard. De fruitopbrengst gaat naar de Voedselbank.

Initiatief
Stichting Woonzorg Elisabeth Stift

Gemeente
Kerkrade

Informatie
Hammolenweg 7
6466 XT Kerkrade
info@woonzorgelisabethstift.nl
www.woonzorgelisabethstift.nl

Contactpersoon
Michel Renierkens
mapcrenierkens@gmail.com
+31 (0)6 24 58 52 75

Epen Bronnenland 2.0

In de omgeving van Epen liggen 26 bronnen en bronbeken die allemaal uitkomen in de Geul. Dit is een geliefd wandelgebied voor toeristen en voor inwoners van Epen. Wandelaars kunnen kiezen uit 3 wandelroutes, maar die routes kunnen wel wat meer avontuur en beleving gebruiken. De Ondernemersvereniging Epen en Omstreken gaat daarvoor zorgen.

"We gaan langs de routes verschillende belevingselementen plaatsen", vertelt Egon Loo namens de leden van de ondernemersvereniging. "Dan kun je denken aan stapstenen, een klim- en klauterparcours, of een plek waar kinderen experimenteren met het vasthouden en laten weglopen van water."

Initiatief
Ondernemersvereniging Epen en Omstreken

Gemeente
Gulpen-Wittem

Informatie
www.epen-limburg.nl/bronnenland
Contactpersoon
Egon Loo
egon@wingbergerhoeve.nl
+31 (0)6 20 74 90 60

Met bewoners bouwen aan de Beegse Maasvallei

Het Grensmaasplan heeft drie doelen: grindwinning, de rivier verruimen om hoogwater tegen te houden en 1100 hectare nieuwe natuur beschikbaar maken. Toekomstig eigenaar Natuurmonumenten wil van Borgharen tot Roosteren een aaneengesloten natuurgebied maken. De initiatiefnemers van dit project in Grevenbicht willen hun dorp weer naar de Maas keren, zodat mensen de natuur en de Maas herontdekken.

Dit doet de stichting met voorzieningen voor bewoners en recreanten die het Beegse buitengebied bezoeken: het Natuurleerpad Schipperskerk, de Wandelpaden Elba, het Panoramaplatform Elba, een Natuurleerplek Elba en de Vogelobservatie met minimuseum Den Deyler. Met extra aandacht voor speciale doelgroepen, vooral jonge gezinnen, jongeren en recreanten die minder mobiel zijn.

Initiatief
Stichting Beegse Maasvallei

Gemeente
Sittard-Geleen

Informatie
Contactpersoon
Nick Naus
stichtingbeegsemaasvallei@gmail.com
+31 (0)6 20 13 84 36

Geologisch Infocentrum Rijckholt en Vuursteenmijn Savelsbos

Binnen de gemeente Eijsden-Margraten bevindt zich een aantal voor Limburg unieke archeologische monumenten in samenhang, met als kroonjuweel de vuursteenmijn in het Savelsbos. Een te realiseren geologisch infocentrum in Rijckholt dient deze samenhang uit te dragen en zo een basis te leggen voor behoud van dit zeldzaam cultureel erfgoed. Daarnaast wordt specifiek ingezet op een betere toegankelijkheid en beleefbaarheid van de vuursteenmijn, met de inzet van meer eigentijdse middelen en een grote groep betrokken vrijwilligers.

Gemeente
Eijsden-Margraten

Informatie
Infocentrum
Rijksweg 186 6247 AN Gronsveld
www.vuursteenmijn.nl
info@vuursteenmijn.nl
Contactpersoon
Joep Orbons
j.orbons@archeopro.nl
+31 (0)43 - 367 25 86

Coöperatieve winkel Gedeelde Weelde

De Coöperatie Gedeelde Weelde heeft in februari 2019 haar eerste coöperatieve voedings- en levensmiddelenwinkel geopend in Maastricht, in het Eiffel-gebouw (voormalige Sphinxfabriek). De winkel kent een volledig biologisch en ecologisch assortiment voor dagelijkse boodschappen. Consumenten, producenten en winkeliers zijn samen eigenaar van de winkel en bepalen gezamenlijk wat er in de schappen ligt en waar en hoe dat geproduceerd wordt.

Uitgangspunten zijn dat alle producten met respect voor de omgeving (milieu, natuur, landschap) zijn geteeld en dat er sprake is van eerlijke prijzen. Waar mogelijk worden producten betrokken bij landbouwondernemers en andere producenten op het omringende platteland in Zuid-Limburg. De coöperatie wil burgers en boeren direct met elkaar in verbinding brengen. Daarvoor organiseert zij naast het winkelbedrijf discussie- en themabijeenkomsten, excursies naar boerderijen, eettafels, kookworkshops en andere activiteiten.

Initiatief
Coöperatie Gedeelde Weelde B.A.

Gemeente
Maastricht

Informatie
Petrus Regoutplein 2
6211 XX Maastricht
+31 (0)43 737 01 19
info@gedeeldeweelde.nl
www.gedeeldeweelde.nl
Contactpersoon
Luuk Rövenkamp
+31 (0)6 10 93 56 19
luuk@gedeeldeweelde.nl

Gedenkhuis op Landschapsbegraafplaats Ulestraten

Realisatie van een gedenkhuis op een nog te realiseren landschapsbegraafplaats op een voormalige varkenshouderij in Ulestraten. In de vormgeving ervan staan verschillende facetten van het Limburgs landschap centraal in ‘landschapskamers’, elk met een eigen thema. De begraafplaats wordt na realisatie voor iedereen opengesteld. Het open karakter en de verschillende inrichtingen van de landschapskamers nodigen uit om de begraafplaats te bezoeken. Het beheer en onderhoud wordt deels uitgevoerd door vrijwilligers, buurtbewoners, zorginstellingen en sociale werkinstellingen. Bij het faciliteren van bijeenkomsten worden cliënten van zorgboerderij Genzon betrokken. Lokale ondernemers worden waar mogelijk in de gelegenheid gesteld hun diensten en producten te leveren. Het gedenkhuis en ontmoetingscentrum krijgt naast de functies gedenken en ontmoeten door nabestaanden ook een sociale functie voor de buurtbewoners, zorginstellingen en natuurorganisaties die betrokken zijn bij het beheer van de begraafplaats.

Gemeente
Meerssen

Informatie
Langs de Gewannen 20
6235 NV Ulestraten
Contactpersoon
Bart Cobben
bart_cobben@hotmail.com
+31 (0)6 20 34 69 99

Biënnale Landschap als Kunst Zuid-Limburg

Dit ambitieuze project wilde met een haalbaarheidsonderzoek en proefprojecten de mogelijkheid nagaan en het draagvlak onderzoeken voor een tweejaarlijkse manifestatie waarbij kunst in allerlei verschijningsvormen met het Limburgse landschap verbonden wordt. De ambitie was een trends doorbrekende manifestatie met een internationale uitstraling die kwaliteitstoerisme en landschapsbeleving centraal stelt. Inmiddels is het haalbaarheidsonderzoek afgerond en is de uitvoering van de Biënnale Landschap als Kunst vooralsnog niet haalbaar gebleken.

Initiatief
Stichting plateauKUNST

Gemeente
Eijsden-Margraten

Hoeve Nythuizen

Bij deze historische hoeve in Wijnandsrade zijn passende werkplekken gecreëerd voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en/of beperkingen. Om dit mogelijk te maken, is bij de 18e-eeuwse boerderij de paardenmanege (pension en stalling) nieuw leven ingeblazen. Tevens is er een nutstuin aangelegd die zinvolle taken biedt aan mensen met beperkingen. De omgeving (vrijwilligers, scholen en instellingen) is nauw betrokken bij dit concept.

Initiatief
Hoeve Nythuizen

Gemeente
Beekdaelen

Informatie
Niethuizen 60
6363 CD Wijnandsrade
Contactpersoon
C. Van Montfort
fam.vanmontfort@kpnmail.nl
+31 (0)6 46 75 06 28

Hersteltuin, samen werken aan een gezonde basis voor herstel

De Stichting Helpcenter biedt op uiteenlopende manieren hulp aan mensen in armoede die kampen met sociale uitsluiting. De aanpak is gericht op herstel en het vergroten van zelfredzaamheid. Het bestaande aanbod voor ondersteuning wordt daarvoor uitgebreid met een Hersteltuin: een moestuin voor de duurzame productie van groenten en fruit. Dit gebeurt op een voormalig sportterrein of een ander geschikte stuk grond met een oppervlakte van enkele hectares.

Het Helpcenter wil met de Hersteltuin een plek creëren waar mensen zich ontwikkelen, mee kunnen doen en van waarde zijn voor zichzelf en voor anderen. Daarnaast kan de tuin voorzien in gezonde voeding voor de deelnemers en mensen in armoede. Het project betreft de eerste aanleg en succesvolle opstart van een duurzame en toekomstbestendige moestuin. Parallel daarmee wordt een sluitend verdienmodel voor de verdere exploitatie ontwikkeld. De landschappelijke inpassing krijgt bijzondere aandacht.

Initiatief
Stichting Helpcenter

Gemeente
Beekdaelen

Informatie
Breinder 5
6365 CX Schinnen
+31 (0)46 820 09 90
www.helpcenter.nl/hersteltuin
Contactpersoon
Maarten Thomassen
info@helpcenter.nl
+31 (0)6 54 62 16 73

Culinair-Historisch Centrum voor Zuid-Limburg

In een voormalig klooster in Eijsden, het Ursulinenconvent, is het Internationaal Museum voor Familiegeschiedenis gevestigd. De exploitant werkt samen met plaatselijke vrijwilligers en ondernemers aan uitbreiding van het aanbod met een afdeling voor voedselteelt en -bereiding in Zuid-Limburg. Daartoe is een historische tuin aangelegd. In de kelder van het gebouw is een kaasmakerij en een kleine bierbrouwerij. Ook is een lokaal ingericht waar bezoekers streekproducten kunnen proeven. Het heden en verleden van voedselproductie in het zuiden van Limburg hebben daarmee een vaste plaats gekregen in de tentoonstelling. Daarnaast ontwikkelt de exploitant samen met landbouw- en recreatieondernemers uit de omgeving toeristische arrangementen voor verkenning en beleving van het landschap. Daarbij staat de relatie tussen landschap en voedselproductie centraal.

Initiatief
Stichting Internationaal Museum voor Familiegeschiedenis

Gemeente
Eijsden-Margraten

Informatie
Breusterstraat 27
6245 EH Eijsden
+31 (0)43 737 02 02
info@ursulineconvent.com
www.ursulinenconvent.com

Contactpersoon
Leo Barjesteh
+31 (0)43 737 02 02
familiemuseum@gmail.com

Dorpswijngaard Halte Houthem-St. Gerlach

De dorpsgemeenschap Houthem-St. Gerlach realiseert samen met de exploitant van de tot vakantiewoning gerestaureerde Halte St. Gerlach een dorpswijngaard. Dit project maakt deel uit van tien initiatieven om de kwaliteit en belevingswaarde van het gebied rond het dorp te versterken. Daarmee wordt de aantrekkelijkheid en verblijfswaarde van toeristische verblijfsaccommodaties vergroot, waaronder die van Hoeve Broers/Chateau St. Gerlach en Halte St. Gerlach. Door samen de wijngaard te realiseren, geeft het project ook een impuls aan de samenwerking tussen de dorpsbewoners onderling en met ondernemers, scholen en instellingen.

Initiatief
Camino Vastgoed BV en Dorpsraad Houthem-Sint Gerlach

Gemeente
Valkenburg a/d Geul

Informatie
Van Caldenborghsweg 4
6301 JK Houthem-St. Gerlach
www.halte-sg.nl
www.wijhouthemsintgerlach.nl
Contactpersoon
Marco van der Wal
+31 (0)6 50 29 31 00
wijngaardhaltesg@gmail.com

LEADER Zuid-Limburg

Volg ons op