Dorpswinkel Ut Bakkes

Inwoners van het dorp Maasband hebben een ontmoetingspunt voor bewoners gerealiseerd. Het 100 jaar oude bakhuis en een aangrenzende schuur zijn verbouwd en ingericht als bakoven, brasserie en dorpswinkel. Behalve voor dorpsbewoners is Ut Bakkes een rustpunt voor fietsers en wandelaars. Zij kunnen in de brasserie of op het terras genieten van koffie en zelfgebakken brood of vlaai. De brasserie is ook de vergaderlocatie van de dorpsraad.

Dit ontmoetingspunt was een wens van de dorpsraad DOP Maasband. "We zochten een lokaal waar we bij elkaar konden komen om te vergaderen", vertelt Etienne van Mulken, lid van de dorpsraad en een van de initiatiefnemers van Ut Bakkes. "Ook kwamen hier altijd al veel wandelaars en fietsers langs. Zo ontstond het idee voor deze ontmoetingsplek. Twee medewerkers van de gemeente Stein brachten ons op het spoor van LEADER Zuid-Limburg. Na anderhalf tot twee jaar voorbereiden konden we beginnen met verbouwen."

Veel bezoekers
"We zijn in december 2018 geopend", vult mede-initiatiefnemer Lisette van Mulken aan. "Het verrast ons steeds weer hoeveel mensen ons weten te vinden. We zijn best trots op wat we hebben opgebouwd. Sommige mensen komen langs omdat ze toevallig in de buurt zijn. Anderen bezoeken ons bewust, omdat ze onze wandelroute van Wandelgids Zuid-Limburg lopen. Die start en eindigt bij ons. We merken sowieso dat steeds meer bezoekers naar dit gebied komen, omdat de Grensmaas in ontwikkeling is."

"Behalve broden en vlaaien verkopen we ook streekproducten zoals koekjes, jam, honing, eieren en knapkoek. Daarnaast kunnen mensen hier terecht voor informatie van Natuurmonumenten en de VVV. We zijn geopend op vrijdag, zaterdag en zondag. Op andere dagen gaan we wel eens open op reservering, bijvoorbeeld voor bewoners van een zorgcentrum. Tijdens de corona-lockdowns hebben we op bestelling gebakken, ook dat ging goed."

Bakhuis
"Onze broden en vlaaien bakken we meestal in een elektrische oven, maar af en toe bakken we ze in het 100 jaar oude bakhuis. Het bakhuis heeft een leemlaag van chamotteklei, dat is de bovenlaag van de oven. Die was nog maar 10 cm dik, terwijl hij ongeveer tot 20 cm moet zijn, dus we hebben eerst een nieuwe leemlaag erop gezet. De oven is een originele sjanse-oven. Die steken we aan met gebundeld snoeihout. Dit is een 'sjans'. Na anderhalf tot twee uur is hij voorverwarmd. Wanneer het vuur is gedoofd, halen we de as eruit en maken we de oven schoon. Dan gaat het deeg erin. Deze manier van bakken vraagt om een goede planning."

"Wanneer de coronamaatregelen het toelaten, zijn we van plan om bakworkhops te gaan houden en weer een 'Heel Maasband Bakt' organiseren", laat Etienne weten. "Heel Maasband Bakt hebben we al georganiseerd voordat we officieel open waren. We nodigen bewoners uit om een baksel te maken en dat in onze sjanse-oven af te bakken. De een komt met een pizza aan, de ander met vlaai, of broodjes. Die worden samen gebakken en vervolgens samen opgegeten. Als dorpsraad proberen we steeds de verbinding te zoeken en dingen te organiseren om bewoners bij elkaar te brengen."

Initiatief
VOF Ut Bakkes

Gemeente
Stein

Informatie
Leutherhoekweg 20
6171 RW Stein
+31 (0)6 20 56 09 65
info@utbakkes.nl
www.utbakkesmaasband.nl

www.facebook.com/Ut-Bakkes-Maasband-569242650114636 

Contactpersoon
Etienne van Mulken
mulken66@ziggo.nl
+31 (0)6 27 14 07 41 (na 18.00 uur)

Samenwerkingspartners

  • Gemeente Stein
  • Provincie Limburg 

LEADER Zuid-Limburg

Volg ons op