Epen Bronnenland 2.0

In de omgeving van Epen liggen 26 bronnen en bronbeken die allemaal uitkomen in de Geul. Dit is een geliefd wandelgebied voor toeristen en voor inwoners van Epen. Wandelaars kunnen kiezen uit 3 wandelroutes, maar die routes kunnen wel wat meer avontuur en beleving gebruiken. De Ondernemersvereniging Epen en Omstreken gaat daarvoor zorgen.

"We gaan langs de routes verschillende belevingselementen plaatsen", vertelt Egon Loo namens de leden van de ondernemersvereniging. "Dan kun je denken aan stapstenen, een klim- en klauterparcours, of een plek waar kinderen experimenteren met het vasthouden en laten weglopen van water. We richten ons vooral op kinderen, om hen op een speelse manier respect voor het water en de natuur mee te geven. Voor leerlingen in het basisonderwijs ontwikkelen we lespakketten met experimentjes en weetjes. Diezelfde informatie verwerken we in een speurtocht die kinderen kunnen doen tijdens de wandeling."

"Dit edutainment gaan we ook verspreiden via apps. Daarin delen we onder andere filmpjes waarin het onderwaterleven in de beek te zien is en waarin een ecoloog vertelt over dat leven. Op sommige punten staan borden die terugkijken naar het verleden: Wat heeft de bron betekend voor de omgeving? Welke flora en fauna leven hier? Daarnaast vertellen de borden hoe het nu gaat met de bronbeken. Deze omgeving heeft de hoogste dichtheid van bronnen in Nederland. De natuur is heel kwetsbaar, dus we delen ook welke schade mensen toebrengen als ze van de route afwijken. Zo leren wandelaars op een leuke manier de natuur kennen en ermee omgaan."

Planning
"De belevingselementen krijgen een natuurlijke uitstraling, met hout, touw en andere natuurlijke materialen. Op dit moment zijn we aan het kiezen welke elementen we gaan gebruiken. Daarvoor overleggen we met onze partners WML, Waterschap Limburg en de gemeente Gulpen-Wittem. Zodra we alle vergunningen hebben, gaan we ons project uitvoeren. Dit zal in fases gebeuren. We hopen in 2021 op één plek aan de slag te gaan, waarna de andere locaties in 2022 aan de beurt zijn. Fase 2 van het LEADER-project Bronnenland 2.0 moet eind 2022 gereed zijn. Maar onze dromen en acties gaan verder om het belevingslandschap te creëren in het hele gebied. Dan is tijdens de wandelingen meer te zien, te vertellen en te doen, zodat wandelen voor kinderen niet meer saai is. Nu is er in Epen nergens speelgelegenheid voor kinderen. Dat is straks anders. Met respect voor het water en de omgeving."

"Ons project wordt breed gedragen door de inwoners van Epen. We laten hun wensen meewegen en werken intensief samen met Zelfsturing Epen, dat bestaat uit inwoners."

Initiatief
Ondernemersvereniging Epen en Omstreken

Gemeente
Gulpen-Wittem

Informatie
www.epen-limburg.nl/bronnenland

Contactpersoon
Egon Loo
egon@wingbergerhoeve.nl
+31 (0)6 20 74 90 60

Samenwerkingspartners

  • Ondernemersvereniging Epen en Omstreken
  • WML
  • Waterschap Limburg
  • Gemeente Gulpen-Wittem
  • Provincie Limburg
  • Zelfsturing Epen (inwoners Epen en omgeving)
  • Elisabeth Strouven Fonds

Foto's

LEADER Zuid-Limburg

Volg ons op