Epen Bronnenland 2.0

In de omgeving van Epen liggen 26 bronnen en bronbeken die allemaal uitkomen in de Geul. Dit is een geliefd wandelgebied voor toeristen en voor inwoners van Epen. Wandelaars kunnen kiezen uit 3 wandelroutes, maar die routes kunnen wel wat meer avontuur en beleving gebruiken. De Ondernemersvereniging Epen en Omstreken is daarvoor aan het zorgen.

"We plaatsen verschillende belevingselementen langs de routes", vertellen Egon Loo en Joop Burgers namens de leden van de ondernemersvereniging. "Dan kun je denken aan stapstenen, een klim- en klauterparcours, of een plek waar kinderen experimenteren met het vasthouden en laten weglopen van water. We richten ons vooral op kinderen, om hen op een speelse manier respect voor het water en de natuur mee te geven. Voor leerlingen in het basisonderwijs hebben we lespakketten met experimentjes en weetjes ontwikkeld. Diezelfde informatie komt in een speurtocht die kinderen kunnen doen tijdens de wandeling."

"Dit edutainment komt straks ook terug in een app. Op sommige punten komen borden die terugkijken naar het verleden: Wat heeft de bron betekend voor de omgeving? Deze omgeving heeft de hoogste dichtheid van bronnen in Nederland. Daarnaast vertellen de borden hoe het nu gaat met de bronbeken. Welke flora en fauna leven hier? Door de QR-code op zo'n bord te scannen, krijgen wandelaars onder andere filmpjes te zien waarin een ecoloog vertelt over het onderwaterleven in de beek. De natuur is heel kwetsbaar, dus we delen ook welke schade mensen toebrengen als ze van de route afwijken. Zo leren wandelaars op een leuke manier de natuur kennen en ermee omgaan. Tijdens de speurtocht kunnen kinderen vragen in de app beantwoorden. Zo verdienen ze punten waarmee ze na de speurtocht een cadeautje mogen ophalen."

Planning
"De belevingselementen krijgen een natuurlijke uitstraling, met hout, touw en andere natuurlijke materialen. Om elementen te kiezen, overleggen we met onze partners WML, Waterschap Limburg en de gemeente Gulpen-Wittem. In 2021 hebben we stapstenen geplaatst. We krijgen heel positieve reacties daarop. Kinderen vinden de stapstenen geweldig en ouders uit het dorp gaan er speciaal met hun kinderen naartoe. In 2022 zijn de andere locaties aan de beurt. De werktekeningen voor die elementen zijn klaar. Zodra we alle vergunningen hebben, gaan we ze maken en plaatsen. Dit zal in fases gebeuren. De apps verwachten we rond de zomer klaar te hebben."

"Fase 2 van het LEADER-project Bronnenland 2.0 moet eind 2022 gereed zijn. Maar onze dromen en acties gaan verder om het belevingslandschap te creëren in het hele gebied. Dan is tijdens de wandelingen meer te zien, te vertellen en te doen, zodat wandelen voor kinderen niet meer saai is. Nu is er in Epen nergens speelgelegenheid voor kinderen. Dat is straks anders. Met respect voor het water en de omgeving."

"Ons project wordt breed gedragen door de inwoners van Epen. We laten hun wensen meewegen en werken intensief samen met Zelfsturing Epen, dat bestaat uit inwoners."

Initiatief
Ondernemersvereniging Epen en Omstreken

Gemeente
Gulpen-Wittem

Informatie
www.epen-limburg.nl/bronnenland

Contactpersoon
Egon Loo
egon@wingbergerhoeve.nl
+31 (0)6 20 74 90 60

Samenwerkingspartners

  • Ondernemersvereniging Epen en Omstreken
  • WML
  • Waterschap Limburg
  • Gemeente Gulpen-Wittem
  • Provincie Limburg
  • Zelfsturing Epen (inwoners Epen en omgeving)
  • Elisabeth Strouven Fonds

LEADER Zuid-Limburg

Volg ons op