Dorpswijngaard Halte Houthem-St. Gerlach

Halte Sint Gerlach is een vakantiewoning in het oudste houten stationsgebouw van Nederland. De eigenaar, Marco van der Wal, heeft samen met inwoners van Houthem-St. Gerlach een dorpswijngaard gerealiseerd. “In 2018 hebben we groen licht gekregen van LEADER Zuid-Limburg”, vertelt Marco. “We zijn alles gaan bestellen en hebben samen met dorpsbewoners en Adelante het terrein voorbereid. In mei 2019 zijn de 750 wijnstokken aangeplant. Nu moeten ze groeien tot productie. Hopelijk hebben we in 2023 de eerste oogst.”

Dit project is een nauwe samenwerking met onder andere het Dorpsplatform Wij Houthem-Sint Gerlach. Dorpsbewoners en andere geïnteresseerden kunnen wijnstokken adopteren. Dan worden ze een wijnboer in het klein. Ze krijgen straks voorrang en korting op het bestellen van wijnflessen en worden uitgenodigd voor de oogst en om te helpen met het onderhoud. We houden regelmatig bijeenkomsten voor onze adoptiehouders. Zij zijn tegelijkertijd de vrijwilligers.”

“Natuurlijk hebben we nu ervaring opgebouwd in het fysieke proces van het aanplanten van de wijnstokken. Maar we vooral hebben geleerd hoe je in dit proces kunt samenwerken met bewoners. Zodat het niet zomaar een wijngaard wordt, maar een echte dorpswijngaard. Dit smaakt letterlijk naar meer: om ook op andere plekken een gemeenschappelijke wijngaard op te richten. Als anderen meer willen weten over hoe je zo’n proces oppakt, delen we onze ervaring graag.”

Tussen de wijnstokken
“We hebben gekozen voor de druiven Johanniter en Sauvignier. Wijngoed Fromberg en Wijndomein St. Martinus hebben ons geholpen bij het maken van die keuze. Deze wijnstokken maken mooie droge witte wijnen. En ze zijn heel resistent tegen schimmels en ons klimaat, waardoor we tot nu toe niet hebben hoeven spuiten. We verwachten per jaar 1500 flessen te produceren. Het zal nog een paar jaar duren voordat we dat aantal halen.”

“Aan de andere kant van het spoor ligt de wijngaard van Chateau St. Gerlach. Zij hebben dezelfde stokken. Dit is een bijzondere plek. Voor zover wij weten, is dit de enige locatie in Nederland waar aan twee kanten van het spoor een wijngaard ligt. Waar de trein tussen wijnstokken door rijdt.”

Initiatief
Camino Vastgoed BV en Dorpsraad Houthem-Sint Gerlach

Gemeente
Valkenburg a/d Geul

Informatie
Van Caldenborghsweg 4
6301 JK Houthem-St. Gerlach
www.halte-sg.nl
www.wijhouthemsintgerlach.nl

Contactpersoon
Marco van der Wal
+31 (0)6 50 29 31 00
wijngaardhaltesg@gmail.com 

Samenwerkingspartners

  • Camino Vastgoed BV
  • Dorpsplatform Wij Houthem-Sint Gerlach
  • Gemeente Valkenburg a/d Geul
  • Provincie Limburg
  • Adelante
  • buren van de percelen

LEADER Zuid-Limburg

Volg ons op