Met bewoners bouwen aan de Beegse Maasvallei

Het Grensmaasplan heeft drie doelen: grindwinning, de rivier verruimen om hoogwater tegen te houden en 1100 hectare nieuwe natuur beschikbaar maken. Dit plan is ontwikkeld door overheden, betrokken organisaties en politieke partijen in een periode van wel 10 jaar. Toekomstig eigenaar en beheerder Natuurmonumenten wil van Borgharen tot Roosteren een aaneengesloten natuurgebied maken, met grote grazers. De Stichting Beegse Maasvallei heeft met de bevolking nagedacht over de inrichting van het gebied, de functies en de voorzieningen. Met hun plan 'Met bewoners bouwen aan de Beegse Maasvallei' wil de stichting haar dorp weer naar de Maas keren, zodat mensen de natuur en de Maas herontdekken.

In maart 2021 kreeg de stichting een LEADER-subsidie van € 110.000,- toegewezen. Met die subsidie en de onmisbare inbreng van vrijwilligers en het Consortium Grensmaas maken ze voorzieningen voor de plaatselijke bevolking en recreanten die het Beegse buitengebied bezoeken. Deze voorzieningen zijn gericht op recreatie, educatie en beleving en bestaan uit:
 

  • een 2,8 km lang Natuurleerpad in Schipperskerk, dat is verrijkt met onder andere bijenhotels, een bloemenweide, op natuurbeleving gerichte spellen en een interactieve app met spellen en opdrachten
  • wandelpaden rond de Elba en naar Obbicht, met een Natuurleerplek aan de rand van de Elba vijver
  • een Panoramaplatform Elba, te bereiken via een steiger in het verlengde van het pad Op het Schar
  • en een Vogelobservatie Den Deyler met minimuseum op een terp ter hoogte van Den Deyler

 

Het Natuurleerpad in Schipperskerk en de wandelpaden en Natuurleerplek rond de Elba zijn op 11 juni 2022 feestelijk geopend. Voor het Panoramaplatform en de Vogelobservatie met tiny museum zijn de vergunningen aangevraagd.

 

20200729 - 1 360 graden panorama platform

Samenwerkingspartners
De Stichting Beegse Maasvallei werkt voor dit project samen met de gemeente Sittard-Geleen, het Consortium Grensmaas, het projectbureau dat de subsidieaanvragen beoordeelt, Rijkswaterstaat, Natuurmonumenten, Rivierpark Maasvallei, IVN en de lokale heemkundevereniging Bicht. Ook overleggen ze veel met de inwoners van Grevenbicht.

Toeristische trekpleister
De Belgische en Nederlandse overheden willen deze Maasvallei uitbouwen tot een internationaal landschapspark en een aansprekend toeristische trekpleister. Belgische en Nederlandse gemeenten hebben hun krachten gebundeld in één organisatie: Rivierpark Maasvallei.

De Stichting Beegse Maasvallei zorgt dus voor een lokale aanvulling op de gebiedsontwikkeling. Bovenop de langeafstandswandelpaden, fietspaden en struinnatuur van Natuurmonumenten en Rivierpark Maasvallei realiseert de stichting:

 

  • goed toegankelijke wandelpaden in de struinnatuur
  • meer water- en natuurbeleving door het panoramaplatform en de vogelobservatie
  • en natuurleerpaden en -plekken met historische verwijzingen en cultuurelementen


Met extra aandacht voor speciale doelgroepen: vooral jonge gezinnen, jongeren in het algemeen en recreanten die minder mobiel zijn. Dit maakt het gebied nog aantrekkelijker voor bewoners van de Maasdorpen, inwoners van de gemeente Sittard-Geleen op zoek naar aantrekkelijke groengebieden en toeristen en dagjesmensen.

Meer weten over het ontstaan van dit project en over de vier deelprojecten? Bekijk dan het achtergrondverhaal.

Initiatief
Stichting Beegse Maasvallei

Gemeente
Sittard-Geleen

Informatie
Contactpersoon
Nick Naus
stichtingbeegsemaasvallei@gmail.com
+31 (0)6 20 13 84 36

LEADER Zuid-Limburg

Volg ons op