Historische Buitenplaats Kasteelpark Elsloo

Stichting Het Limburgs Landschap wil graag samen met de bewoners een impuls geven aan de Historische Buitenplaats Kasteelpark Elsloo. Al lang voordat de stichting dit gebied overnam van de gemeente, is de bevolking van Elsloo intensief betrokken bij het behoud van het park en de tuinen. Voor Het Limburgs Landschap is dat een goede basis om te werken aan de toekomst van het park en om de gebruiksmogelijkheden te vergroten.

Het Limburgs Landschap gaat er samen met de Parkcommissie, IVN en vrijwilligers voor zorgen dat het kasteelpark er straks weer uitziet zoals vroeger. Met hagen, paden en uitkijkpunten op plekken waar die destijds al waren. Ook komen er nieuwe bomen en wordt het Terhager Pötje weer herkenbaar gemaakt. Op basis van historisch onderzoek worden belangrijke groenstructuren als hagen, boomgroepen en uitzichtpunten in het park hersteld en beleefbaar gemaakt. De IVN-heemtuin is al heringericht.  

Ook komen er door en voor de lokale gemeenschap educatieve programma’s en excursies. Vrijwilligers worden geworven om mee te helpen het park in een goede staat te houden met praktisch beheerwerk. Op basis van een actieve communicatie wordt de geschiedenis van de Historische Buitenplaats Kasteel Elsloo voor de dorpsbewoners en bezoekers uitgedragen, onder andere door een te installeren groep van excursieleiders. Samenwerking met alle geledingen van de lokale gemeenschap staat daarbij centraal.

Ook in Elsloo
Iets verderop in Elsloo subsidieert LEADER nog een project: een kennis- en informatiecentrum over de Nederlands-Belgische Maasvallei.

Initiatief
Stichting Het Limburgs Landschap

Gemeente
Stein

Informatie
Maasberg 1
6181 GV Elsloo
www.limburgs-landschap.nl/natuurgebied/kasteel-elsloo-en-slakmolen 

Samenwerkingspartners

  • Stichting het Limburgs Landschap
  • Gemeente Stein
  • Prins Bernard Cultuurfonds
  • Provincie Limburg

LEADER Zuid-Limburg

Volg ons op