Sjweikeser Rèngelaot

Inwoners van Sweikhuizen brengen de pruimenbomen terug in het landschap. Zij hebben zich verenigd in de Stichting Sjweikeser Rèngelaot en sinds 2003 honderden pruimenbomen geplant op de steile hellingen rondom het dorpje. En er komen nog meer bomen van de pruimensoort Sjweikeser Rèngelaot bij. In het voorjaar zorgen de bomen voor witte bloesem en in de zomer voor de oogst. Dit fruitras komt uit Sweikhuizen en is uniek.

"Het proces van opkweken is bijzonder. De kweek gaat niet via de enting op de stam, maar via de wortelstek", vertelt Funs Boyens, voorzitter van Stichting Sjweikeser Rèngelaot. "Daardoor duurt het twee tot drie jaar voordat we de bomen hebben. We kunnen 50 bomen per jaar planten. Inmiddels staan er zo'n 500 pruimenbomen."

"De oogst van de Sjweikeser Rèngelaot is jaarlijks in augustus. In 2020 was de oogst best goed. Een paar duizend kilo ging naar de markten en lokale bakkers konden drie tot vier weken lang pruimenvla bakken. Van een deel van de pruimen hebben we likeur, gin en eau de vie laten maken. Die verkopen we via onze stichting."

De grond waarop de bomen staan, is eigendom van Natuurmonumenten en een particulier. Zij stellen het land ter beschikking. Op een van de percelen staan 50 bomen die worden gefinancierd door de LEADER-subsidie. In november 2021 heeft de stichting daar de laatste 90 bomen geplant, waarvan 60 van de welbekende pruimensoort. De andere bomen zijn bestuivers en kersenbomen. Op dat perceel is ook een bloemenmengsel met meerjarige planten ingezaaid, op een strook van 20 bij 50 meter. Hier komen veel insecten op af.

Behalve het aanplanten van pruimenbomen hebben de vrijwilligers ook graften in oude glorie hersteld en uitgebreid. Graften zijn begroeide steilranden. Door bepaalde struiken die daar thuishoren te planten, zijn deze graften ook weer gaan bloeien.

Initiatief
Stichting Sjweikeser Rèngelaot

Gemeente
Beekdaelen

Informatie
Vloedgraaf Sweikhuizen
www.sjweikeserrengelaot.nl  

Contactpersoon
Funs Boyens
f.boyens@heerlen.nl 
+31 (0)6 51 02 42 07

Samenwerkingspartners

  • Gemeente Beekdaelen
  • Natuurmonumenten
  • Provincie Limburg

LEADER Zuid-Limburg

Volg ons op