Puurvandewall op naar de toekomst

In Eckelrade telen Mart, Maria en Magiel Vandewall groente en fruit op biologische wijze en maken ze Limburgse fruitstroop volgens een eeuwenoude traditie. De producten worden verkocht aan consumenten via een boerderijwinkel en bezorgdienst. Omdat de locatie te klein is geworden, verhuist de onderneming in 2023 naar een carréboerderij in Bruisterbosch, een buurtschap in de gemeente Eijsden-Margraten. Daar is genoeg ruimte om de biologische teelt uit te breiden en om een proeflokaal met een ambachtelijke stroopmakerij in te richten. Dit doen ze onder de naam Puurvandewall.

De stroopmakerij zal te zien zijn vanuit het proeflokaal. Deze ontvangstruimte wordt het hart van het bedrijf, met proeverijen, workshops en audiovisuele presentaties rondom het thema ambachtelijke stroopmakerij en andere educatieve activiteiten. De ontvangstruimte is ook beschikbaar als een ontmoetingsplaats voor bewoners van Bruisterbosch en initiatieven uit de streek.

Boomgaard
De familie Vandewall is in 1975 begonnen met de biologische teelt van groenten. In 1980 is dankzij crowdfunding een hoogstamboomgaard aangekocht voor de teelt van peren, appels en pruimen. Deze boomgaard is nog altijd een van de visitekaartjes van het bedrijf. Mart volgde een scholing bij een ambachtelijke stroopstokerij in Belgisch-Limburg. Daarna startte hij in 1983 met de eigen ambachtelijke verwerking van fruit tot stroop. Al snel werd de biologisch gecertificeerde stroop een belangrijke blikvanger van het bedrijf. Het ambachtelijk ‘stroopstoken’ zoals de familie Vandewall doet is erkend als immaterieel erfgoed dat behouden moet blijven.

“Van begin af aan hebben wij aan uiteenlopende groepen en eigen klanten uitgedragen hoe en waarom wij biologisch boeren”, vertelt Mart Vandewall. “Dit deden we met open dagen en educatieve programma’s, zoals schoolprojecten, snoeilessen voor hoogstamliefhebbers en workshops hoe om te gaan met intensivering van biodiversiteit in de boomgaard. Omdat er in Eckelrade onvoldoende mogelijkheden waren, deden we steeds meer lezingen en proeverijen buitenshuis. Wij willen ons verhaal levendiger kunnen doen op eigen terrein. Daarom hebben we de carréboerderij in Bruisterbosch aangekocht.”

Ontmoetingsruimte
De carréboerderij is rond 1860 gebouwd. “Uit overgeleverde verhalen blijkt dat de hoeve in de eerste kwart van de 20e eeuw een pleisterplaats was voor allerlei voorbijgangers”, weet Mart te vertellen. “Gaandeweg werd de pleisterplaats de huiskamer van het gehucht. Wij willen die functie opnieuw tot leven brengen door de ontmoetingsruimte beschikbaar te stellen aan de bewoners van Bruisterbosch. Bijvoorbeeld als thuisbasis voor de werkgroep burgerparticipatie, maar ook voor oogstfeesten of vieringen van de seizoenen. Ook initiatieven uit de streek kunnen in overleg met ons de ontvangstruimte gebruiken. Denk aan scholen, heemkunde- en natuurverenigingen, bio-winkels en politieke partijen. Zij krijgen de mogelijkheid om scholing en bezinning te organiseren die past bij ons project.”

De bouw is gestart
In december 2022 gaf de Lokale ActieGroep een positief advies om een LEADER-bijdrage toe te kennen aan dit project. Ondertussen is de bouw van de stroopmakerij en de ontvangstruimte begonnen. Eerst is de voormalige wagenloods zorgvuldig afgebroken. De vrijgekomen stenen zijn door vrijwilligers geschoond en opgeslagen voor hergebruik. Daarna is de plek van de voormalige wagenloods bouwrijp gemaakt voor de stroopmakerij en de ontvangstruimte. Half juli is het beton voor de funderingen en de vloerplaten gestort. We houden je via deze pagina en onze LinkedIn-pagina op de hoogte van de voortgang van dit project.

Ambachtelijke stroop
De ambachtelijke stroop van Puurvandewall wordt verkocht via de eigen webshop en bezorgdienst, maar ook op veel andere plekken. Zoals bij Gedeelde Weelde, een coöperatieve bio-winkel in Maastricht die ook ondersteuning krijgt van LEADER Zuid-Limburg. Gedeelde Weelde publiceerde in 2022 een artikel en video over Puurvandewall op gedeeldeweelde.nl.

Gemeente Eijsden-Margraten
“Door de vestiging van Puurvandewall zal de hoeve een passende en inspirerende herbestemming krijgen”, aldus gemeente Eijsden-Margraten. “Een herbestemming die niet enkel het gehucht Bruisterbosch opwaardeert, maar ook van betekenis is ver daarbuiten. Het bedrijfsconcept sluit aan op onze prioritaire thema’s, te weten Landschap, Duurzaamheid en Kwaliteit van Leven, waarmee invulling wordt gegeven aan de kernwaarden van Cittaslow.”

Initiatief
Magiel, Maria en Mart Vandewall

Gemeente
Eijsden-Margraten

Informatie
www.puurvandewall.nl

Contactpersoon
Magiel, Maria en Mart Vandewall
info@puurvandewall.nl
043 408 1841

Samenwerkingspartners

  • Gemeente Eijsden-Margraten
  • Provincie Limburg

Foto's

LEADER Zuid-Limburg

Volg ons op