Vuursteenmijn en infocentrum Rijckholt

In de vuursteenmijn in Rijckholt kun je zien hoe onze voorouders 6.000 jaar geleden vuursteen uit de grond van het Savelsbos haalden. Van de vuursteen maakten ze gereedschappen zoals bijlen en messen. Je kan nu al een rondleiding volgen in deze prehistorische vuursteenmijn, maar straks is nóg beter zichtbaar hoe onze voorouders te werk gingen in de schachten.

De vuursteenmijn krijgt een grote opknapbeurt. Ook komt in de voormalige kerk van Rijckholt een informatiecentrum over de archeologie, geologie en natuurlijke waardes van de omgeving. LEADER Zuid-Limburg heeft een subsidie toegekend om de presentatie in de vuursteenmijn te verbeteren en om het infocentrum in te richten. 

De eigenaar van het Savelsbos is Staatsbosbeheer. In 2017 heeft Staatsbosbeheer het beheer en de exploitatie van de vuursteenmijn overgedragen aan de Stichting Ir. D.C. van Schaik. Deze stichting wordt gerund door vrijwilligers.

Voordat de vrijwilligers aan de slag konden met de presentatie binnenin de mijn, was het eerst nodig om dit archeologisch monument te stabiliseren. Hiervoor kreeg de Stichting Ir. D.C. van Schaik een subsidie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

In juli 2022 is de stabilisatie afgerond en zijn de vrijwilligers begonnen met het verbeteren van de presentatie in de mijn en het inrichten van het infocentrum. Zo komt er nieuwe LED-verlichting voor de lange gang, de informatieborden en de prehistorische galerijen. De bezoeker heeft nu het gevoel middenin de prehistorische gangen te staan, de beleving is optimaal. Naar verwachting is de inrichting van zowel de mijn als het infocentrum gereed in de lente van 2023 en vindt dan de grote opening plaats.

Op de website verbouwing.vuursteenmijn.nl onder het kopje ‘Nieuws’ is de herinrichting te volgen.

De Limburger publiceerde in juli 2022 een artikel over de opwaardering van de vuursteenmijn.

Op de eerste verdieping van het infocentrum komen bed & breakfast-kamers van Eetcafé B&B Riekelt.

Gemeente
Eijsden-Margraten

Informatie
Infocentrum
Rijksweg 18
66247 AN Gronsveld
verbouwing.vuursteenmijn.nl
info@vuursteenmijn.nl

Contactpersoon
Joep Orbons
j.orbons@archeopro.nl
+31 (0)43 - 367 25 86

 

Samenwerkingspartners

  • Stichting Ir. D.C. van Schaïk
  • Staatsbosbeheer
  • Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
  • Nederlandse Geologische Vereniging afd. Limburg
  • Eetcafé B&B Riekelt
  • Gemeente Eijsden-Margraten
  • Provincie Limburg

Foto's

LEADER Zuid-Limburg

Volg ons op