Watersley Voedselvoorziening

Watersley Sports & Talentpark in Sittard is een campus waar jonge (top)sporters uit binnen- en buitenland wonen, trainen, eten en hun vrije tijd doorbrengen. De campus wordt uitgebreid met een voedselvoorziening met gezonde en duurzame voedingsmiddelen. De werkzaamheden zijn begonnen op 2 mei 2022.

Op het gebied van voeding is Watersley hard op weg om helemaal zelfvoorzienend te worden. "We gaan zelf voedsel verbouwen voor sporters en mensen uit de omgeving, als onderdeel van een sociaal-maatschappelijk project", vertelt projectleider Jeroen Niessen. "We hebben ongeveer zeven hectare gereserveerd. Daarop gaan we bijna alles zelf verbouwen: van granen tot fruit en van kruiden tot groenten. Dat doen we op een natuur-inclusieve manier. Er komen een moestuin, een kas en een ren met kippen die zorgen voor eieren. Verder planten we boomgaarden met fruit- en notenbomen. We kiezen voor unieke voeding die goed is voor sporters, bijvoorbeeld de glutenvrije graansoort teff. Pasta en brood maken we zelf, met graan van ons eigen terrein."

"We starten met het in ere herstellen van de kloostertuin. De geschiedenis van het terrein speelt een grote rol in het project. Samen met onder andere Vereniging Sittards Verleden is uitgebreid onderzoek gedaan naar die geschiedenis. In de vorige eeuwen werd al voedsel verbouwd in de voortuin van het klooster en bereid in de ruimte die nu ook functioneert als onze keuken. Zo behouden we de rijke geschiedenis van Watersley en geven we het terrein ons eigen, moderne jasje."

Proeflokaal
"De oogst uit onder andere de kloostertuin is bedoeld voor onze sporters, maar ook voor mensen uit de buurt. In het oude klooster komt een proeflokaal, waar we voor mensen koken. Via een groenteboer met wie we samenwerken komen onze producten op de Sittardse markt te liggen. En als er genoeg voedsel is, gaan we dat ook naar de ouderenzorg brengen. Voeding die gezond is voor de sporter, is ook gezond voor senioren, omdat ze boordevol voedingsstoffen zit."

Leer- en ontwikkeltraject
Op de campus werken jongeren met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. De voedselvoorziening krijgt een plek binnen hun leer- en ontwikkeltraject. Samen met Watersley, de begeleiders van Porthos Watersley en de lokale gemeenschap leren ze over voeding en het verbouwen daarvan.

LEADER-subsidie
Watersley Voedselvoorziening ontvangt circa € 110.000,- uit het subsidieprogramma LEADER Zuid-Limburg.

Initiatief
Watersley Sports & Talentpark B.V.

Gemeente
Sittard-Geleen

Informatie
Watersley 31
6132 KA Sittard
www.watersley.com
www.facebook.com/watersley

Contactpersoon
Jeroen Niessen
+31 (0)6 34 19 37 64
jeroen@watersley.com

Samenwerkingspartners

  • Watersley Sports & Talentpark B.V.
  • Kr8tig Watersley
  • TuinDigitaal
  • Porthos & Athos
  • Groente & Fruithandel Hermans VOF
  • Gemeente Sittard-Geleen
  • Provincie Limburg

Foto's

LEADER Zuid-Limburg

Volg ons op