Blindentuin Zuid-Limburg

De Blindentuin Zuid-Limburg is een persoonlijk initiatief van Esther Crombag. Zij is sinds haar elfde levensjaar blind. Toen zij op die leeftijd in Engeland een tuin voor blinden bezocht, maakte die op haar een onuitwisbare indruk. Zo ontstond de wens om een eigen blindentuin aan te leggen. Nadat in 2019 haar huis klaar was en er nog 600 vierkante meter over was voor een tuin, nam ze het initiatief om haar langgekoesterde wens te vervullen. Het thema van de tuin is het Limburgse landschap.

De tuin richt zich op intense, verrijkende en zintuiglijke ervaringen voor blinden en slechtzienden. Esther wil hen voor even laten vergeten dat ze blind zijn. Daarnaast wil ze mensen die kunnen zien een inkijkje geven in de wereld van blinden en slechtzienden. Mensen uit de naaste omgeving, zoals buren, partners, kinderen, familie, vrienden en collega’s, maar ook andere doelgroepen. Bijvoorbeeld scholieren, verenigingen, bedrijven en zorgprofessionals.

Mede dankzij vele vrijwilligers die het project een warm hart toedragen, is de belevingstuin sinds medio mei 2021 klaar.

"In de blindentuin staan alle zintuigen behalve zien centraal: ruiken, voelen, proeven en horen. Zo is er een kruidenwand met aan de schaduwzijde vaste planten en aan de zonzijde 16 verschillende kruiden, waaronder chocolademunt en rode basilicum. Je kunt ze ruiken, voelen en proeven, want je mag ze plukken om thee van te maken of om mee naar huis te nemen. In braille staat aangegeven welke plantjes het zijn."

"Voor het element 'voelen' hebben we een mergelwand met fossielen van vroeger en met vormen die kunstenaars in de wand hebben gemaakt. Verder staan er bronzen en houten voelbeelden in de tuin. Verschillende kunstenaars hebben een bronzen beeld aan ons uitgeleend, geschonken of tegen gietprijs verkocht. Ook zij dragen ons project een warm hart toe. De houten beelden van een bever en labrador zijn met een kettingzaag uit bomen gezaagd." De waterfontein zorgt voor het element 'horen'. En proeven kan behalve bij de kruiden ook bij het plukfruit.

"De tuin wordt gedragen door de vele vrijwilligers die zorgen voor het onderhoud, de ontvangst en de rondleidingen. 1 keer per week is een kleine onderhoudsploeg bezig met het mooi houden van de tuin. Zelf geef ik 1 tot 2 rondleidingen per week, op aanvraag. Aan mensen die blind, slechtziend en doofblind zijn, maar ook aan mensen die kunnen zien. Zij krijgen dan een blinddoek op om te ervaren hoe het is om blind te zijn. Onze tuin is behalve voor de doelgroep zelf ook bedoeld voor educatie."

Naast haar werk in de tuin doceert Esther aan de Universiteit Maastricht en geeft ze lezingen en trainingen rond het thema 'blind vertrouwen'.

Initiatief
Blind Vertrouwen

Gemeente
Valkenburg a/d Geul

Informatie
Kleinstraat 2
6325 CW Berg en Terblijt
www.blindentuin-zuid-limburg.nl

Contactpersoon
Esther Crombag
+31 (0)6 22 73 69 75
esthercrombag@hetnet.nl 

Samenwerkingspartners

  • gemeente Valkenburg aan de Geul
  • Provincie Limburg

LEADER Zuid-Limburg

Volg ons op