Kennis- en informatiecentrum Maasvallei

In Elsloo komt een kennis- en informatiecentrum over de Nederlands-Belgische Maasvallei. Met een belevingskamer, bibliotheek, minibioscoop en visuele en digitale presentaties. Bezoekers vinden hier informatie en inspiratie over de geschiedenis, cultuur en het landschap van de Maasvallei, de dorpen en de inwoners. Ook wordt het een ontmoetingsplek voor inwoners, ondernemers, studenten, recreanten en toeristen. Het kennis- en informatiecentrum komt in een aparte ruimte van het Historiehuis van de Maasvallei (voorheen Streekmuseum Elsloo).

"We willen zo snel mogelijk open. Het museum bestaat 60 jaar, daar willen we bij de opening iets feestelijks van maken", vertellen projectbegeleiders Guus Peters en Marianne van Kan. "Het centrum wordt heel toegankelijk. Wat we belangrijk vinden, is dat het een contactpunt wordt. Mensen kunnen gratis binnenlopen en snuffelen. We zorgen ervoor dat er letterlijk en figuurlijk geen drempels zijn. Daarnaast hopen we dit najaar een boek te publiceren: 'De Maasvallei in transitie 1920 - 1940'."

Landschap, cultuur en maatschappij
"De Maasvallei is een ondergeschoven kindje in de geschiedschrijving van Limburg. Ons doel is om meer bewustwording en betrokkenheid te creëren, en meer respect voor landschap, cultuur en maatschappij. Dat doen we met het centrum, maar ook door samenwerkingen en cultuurhistorische initiatieven van lokale organisaties en bewoners te stimuleren."

"Zelf werken we actief samen met Projectbureau RivierPark Maasvallei in Genk en Stichting het Limburgs Landschap. Ieder voor zich én samen dragen we het verhaal van de Maasvallei en het kasteel(park) uit. Onze andere samenwerkingspartners zijn Dorpsplatform Elsloo en gemeente Stein. De gemeente betaalt net als Provincie Limburg mee aan de LEADER-subsidie en zorgt voor een informatiezuil. Verder krijgen we steun van het Prins Bernard Cultuurfonds en het VSBfonds."

"Onze samenwerkingen willen we uitbreiden. We nodigen ook organisaties op het gebied van natuur, cultuur en toerisme uit om zich bij ons aansluiten, zodat we mensen zo breed mogelijk kunnen informeren."

Nog even over de naam 'Grensmaas'… Dat is volgens Guus en Marianne niet het juiste woord. "De Maas is een geografische grens, maar vanuit de cultuur en historie is er in dit gebied geen grens. De inwoners aan de overkant van de rivier zijn hetzelfde. Ze hebben hetzelfde dialect, dezelfde cultuur en hetzelfde stiefköppige karakter. Dit is een uniek gebied dat we graag tonen aan mensen."

Ook in Elsloo
Iets verderop in Elsloo subsidieert LEADER nog een project: Historische Buitenplaats Kasteelpark Elsloo.

Initiatief
Historiehuis van de Maasvallei (voorheen Streekmuseum Elsloo)

Gemeente
Stein

Informatie
Op de Berg 4-6
6181 GT Elsloo
+31 (0)46 437 60 52
info@streekmuseumelsloo.nl
www.streekmuseumelsloo.nl  

Contactpersoon
Guus Peters
+31 (0)6 13 60 77 40
guuspeters536@hotmail.com  

Samenwerkingspartners

  • Historiehuis van de Maasvallei
  • Dorpsplatform Elsloo
  • Projectbureau Rivierpark Maasvallei
  • Stichting het Limburgs Landschap
  • Vereniging van Kleine Kernen Limburg
  • Gemeente Stein
  • VSBfonds
  • Prins Bernard Cultuurfonds
  • Provincie Limburg

LEADER Zuid-Limburg

Volg ons op