Kennis- en informatiecentrum Maasvallei

Elsloo is een nieuw kennis- en informatiecentrum over de Nederlands-Belgische Maasvallei rijker. “Het kenniscentrum is heel toegankelijk”, vertellen initiatiefnemers Marianne van Kan en Guus Peters. “Het is een ontmoetingsplek waar mensen gratis kunnen binnenlopen en snuffelen. Met een belevingskamer, uitgebreide bibliotheek, minibioscoop en visuele en digitale presentaties. Bezoekers vinden hier informatie en inspiratie over de geschiedenis, cultuur en het landschap van de Maasvallei, de dorpen en de inwoners. Ook is er een koffiehoekje waar iedereen welkom is: van inwoners en ondernemers tot studenten, recreanten en toeristen.”

Het kennis- en informatiecentrum zit in een aparte ruimte van het Historiehuis van de Maasvallei. Op vrijdag 12 mei 2023 was de officiële opening. Wethouder Gina van Mulken van gemeente Stein verrichtte de opening namens de Nederlandse oever. Namens de Belgische oever was dat Katrien Schaerlaekens, projectleider bij Regionaal Landschap Kempen en Maasland.

Landschap, cultuur en maatschappij
Het kennis- en informatiecentrum Maasvallei ontvangt een subsidie van LEADER Zuid-Limburg. “Daarmee hebben we ook een boek uitgebracht over de ontwikkelingen in Elsloo en omgeving tussen 1920 en 1940”, vertelt Guus. “Dat boek heet 'De Maasvallei in een stroomversnelling’. De Maasvallei is een ondergeschoven kindje in de geschiedschrijving van Limburg. Ons doel is om meer bewustwording en betrokkenheid te creëren, en meer respect voor landschap, cultuur en maatschappij. Dat doen we met het centrum en het boek, maar ook door samenwerkingen en cultuurhistorische initiatieven van lokale organisaties en bewoners te stimuleren."

"Zelf werken we actief samen met Projectbureau RivierPark Maasvallei in Genk en Stichting het Limburgs Landschap. Ieder voor zich én samen dragen we het verhaal van de Maasvallei en het kasteel(park) uit. Vanuit beide oevers: zowel de linkeroever als de rechteroever. Onze andere samenwerkingspartners zijn Dorpsplatform Elsloo, Erfgoed Stein en gemeente Stein. De gemeente Stein betaalt net als de EU en Provincie Limburg mee aan de LEADER-subsidie. Ook heeft de gemeente gezorgd voor een informatiezuil. Daarop kunnen toeristen activiteiten en wandelroutes opzoeken en ook wat historie over groot-Stein vinden. Behalve de LEADER-bijdrage krijgen we steun van het Prins Bernard Cultuurfonds en het VSBfonds."

Uitnodiging
"We willen onze samenwerkingen uitbreiden, dus nodigen we organisaties op het gebied van natuur, cultuur en toerisme uit om zich bij ons aan te sluiten. Dan kunnen we mensen zo breed mogelijk informeren. We willen zo veel mogelijk interactie tussen alle partijen. Toeristen vragen na een rondleiding bij ons bijvoorbeeld waar ze lekker kunnen eten. Laten we samen optrekken.”

Vrijwilligers
“Vrijwilligers zijn ook van harte welkom. Mensen met verstand van computers kunnen bijvoorbeeld het immaterieel erfgoed uit deze omgeving digitaliseren en archiveren. Onder andere in een foto- en filmarchief. Behalve het verleden, willen we ook de hedendaagse maatschappij vastleggen. Alleen als wij ‘de historie voor de toekomst’ vastleggen, kunnen mensen over honderd jaar terugkijken hoe het leven in onze tijd was.”

Nog even over de naam 'Grensmaas'… Dat is volgens Guus en Marianne niet het juiste woord. "De Maas is een geografische grens, maar vanuit de cultuur en historie is er in dit gebied geen grens. De inwoners aan de overkant van de rivier zijn hetzelfde. Ze hebben hetzelfde dialect, dezelfde cultuur en hetzelfde stiefköppige karakter. Dit is een uniek gebied dat we graag tonen aan mensen."

Ook in Elsloo
Iets verderop in Elsloo subsidieert LEADER nog een project: Historische Buitenplaats Kasteelpark Elsloo.

Initiatief
Historiehuis van de Maasvallei

Gemeente
Stein

Informatie
Op de Berg 4-6
6181 GT Elsloo
+31 (0)46 437 60 52
info@historiehuismaasvallei.nl
historiehuismaasvallei.nl/kenniscentrum

Facebook
facebook.com/streekmuseumelsloo

Contactpersoon
Guus Peters
+31 (0)6 13 60 77 40
guuspeters536@hotmail.com

Samenwerkingspartners

  • Historiehuis van de Maasvallei
  • Dorpsplatform Elsloo
  • Projectbureau Rivierpark Maasvallei
  • Stichting het Limburgs Landschap
  • Vereniging van Kleine Kernen Limburg
  • Gemeente Stein
  • VSBfonds
  • Prins Bernard Cultuurfonds
  • Provincie Limburg

Foto's

LEADER Zuid-Limburg

Volg ons op