Kunradersteen: stapelmuren voor vroedmeesterpadden
Vrijwilligers hebben tijdens workshops onder begeleiding stapelmuren gebouwd waarin onder andere de zeldzame vroedmeesterpad kan schuilen. Ze bouwden de stapelmuren van stenen van de Kunrader Steengroeve in Voerendaal. Vroedmeesterpadden zijn zeldzame padden die in ons land alleen nog op sommige plekken in Zuid-Limburg voorkomen. Ze leven vaak in en rond groeves en in halfnatuurlijke graslanden. Om te kunnen overleven, hebben ze warmte nodig en een stenige omgeving met veel schuilplekken. Ook hebben ze relatief grote en diepe poelen nodig die 's winters niet dichtvriezen. De padden zijn met uitsterven bedreigd, omdat veel van hun biotopen zijn verdwenen.
Vrijwilligers hebben geschikte biotopen ingericht voor deze vroedmeesterpadden: stapelmuren en speciale poelen. Ze bouwden 5 stapelmuren van Kunradersteen die is gewonnen uit de Kunrader Steengroeve. "Deze stapelmuren liggen op een steenworp afstand van onze groeve", vertelt Bas Vervuurt, eigenaar van de Kunrader Steengroeve. "Ze liggen in de volle zon, tegen de Kunderberg en Putberg aan. Op die bergen komt de pad al voor, dus we hebben de muren eromheen gelegd om het leefgebied te vergroten. Het is belangrijk dat de muren liggen binnen 10 meter van het water waar de padden zich voortplanten."
Muren van Kunradersteen
"Het idee voor deze stapelmuren kwam van deelnemers van het Platform Geelbuikvuurpad en Vroedmeesterpad. Frans Blezer en Wil Niessen van het Platform begeleidden dit project, samen met mij en mijn vader. Wij als Kunrader Steengroeve hebben de stenen beschikbaar gesteld. Alle geïnteresseerden konden zich aansluiten als vrijwilliger, zo ook inwoners met een perceel waarop de padden voorkomen. Eerst gaven we workshops waarin Wil zijn kennis deelde over de vroedmeesterpad en het stapelmuurbouwen. Daarna hielden we de praktijkdagen waarop we samen de 5 muren hebben gestapeld."
De stapelmuren bestaan uit verschillende formaten Kunradersteen. De grootste stenen vormen de basis. Ook de zijkanten en de bovenste laag bestaan uit grote stenen. De spleten tussen de stenen moeten zo klein mogelijk zijn. Om de grotere stenen vast te zetten, zijn kleinere stenen gebruikt. Achter de muur ligt een stapel kleinere stenen. In de spleten en holtes daarvan kunnen de padden schuilen. De stapelmuren leveren ook voedsel, want er leven insecten en ongewervelde dieren tussen de stenen.
Kunrader Steengroeve
Kunradersteen is een unieke steensoort die in Zuid-Limburg al sinds de Romeinse tijd werd gebruikt voor de bouw van boerderijen, bruggen, kastelen, kloosters en kerken. De steen is harder dan mergel. "Onze groeve in Voerendeel is de enige waar Kunradersteen wordt gewonnen. Sinds onze heropening in 2012 leveren wij dit regionale bouwproduct weer. Voor huizen, maar ook voor nieuwe toepassingen, zoals het verbeteren van de Limburgse biodiversiteit met deze verblijven voor de vroedmeesterpad."
Initiatief
Kunrader Steengroeve VOF
Gemeente
Voerendaal
Informatie
Bergseweg 30
6367 HB Voerendaal
+31 (0)45 575 18 84
www.kunradersteengroeve.nl
www.facebook.com/Kunradersteengroeve
Contactpersoon
Bas Vervuurt
info@kunradersteengroeve.nl
+31 (0)45 575 18 84
Samenwerkingspartners
- gemeente Voerendaal
- Platform Geelbuikvuurpad en Vroedmeesterpad (Stichting IKL)
- Provincie Limburg
- Elisabeth Strouven Fonds
- Prins Bernard Cultuurfonds