Nieuws

Inspiratiebijeenkomst leefbare dorpen en landschap op 22 mei

9 mei 2019

Verenigingen, burgers en ondernemers die zich willen inzetten om de leefbaarheid in hun dorpen te vergroten kunnen mogelijk rekenen op ondersteuning van Leader Zuid-Limburg. Laat u informeren over de kansen die het programma biedt en bezoek de inspiratieavond op 22 mei in De Holle Eijk in Houthem.

Uitnodiging

Informatieavond LEADER in Klimmen op 18 december 2018

2 januari 2019

Een aantal agrarische ondernemers heeft er wel oren naar om met een vernieuwend idee een constructieve bijdrage te leveren aan verbetering en behoud van het landschap in Zuid-Limburg. Een idee waarvan ze zelf ook beter kunnen worden. ‘Een goed plan hoeft dus niet duur te zijn, maar kan je wel veel geld opleveren,’ zo vatte een van de aanwezige ondernemers het dinsdag 18 december 2018 tijdens de informatieavond over LEADER in Klimmen samen. Hij had het begrepen. Lees verder...

LEADER inspiratieavond leefbare dorpen op 20 december in Elsloo

22 november 2017

Op woensdag 20 december vindt in Elsloo onze eerste regionale inspiratiebijeenkomst voor het thema leefbare dorpen plaats. Dorpsraden, verenigingen burgers en ondernemers die werken aan de leefbare dorpen en de kwaliteit van het Zuid-Limburgse landschap kunnen rekenen op ondersteuning van LEADER Zuid-Limburg. We stellen daarvoor kennis, ervaring en netwerken beschikbaar. Daarnaast komen vernieuwende projecten die aan specifieke eisen voldoen in aanmerking voor financiële ondersteuning. De inspiratiebijeenkomst heeft de vorm van een ‘ideecafé’. We zullen u informeren over de LEADER-organisatie en de daaraan gekoppelde subsidieregeling. Daarnaast kunt u kennis nemen van een aantal initiatieven die in het afgelopen jaar van de grond zijn gekomen. Maar vooral is de bijeenkomst bedoeld om ook uw eigen plannen en ideeën te bespreken met de andere deelnemers en leden van de LEADER-commissie. Laat u inspireren en informeren over de mogelijkheden om uw eigen plannen te verwezenlijken! De avond is voor iedereen toegankelijk. De uitnodiging en het volledige programma vindt u hier.

 

 

 

 

 

 

 

Eerste streekmarkt bij Historisch Proefcentrum in Eijsden

25 oktober 2017

Op zondag 8 oktober vond de presentatie plaats van de eerste resultaten van het project Proeven van het Land in het Ursulinenconvent, Breusterstraat 27 te Eijsden plaats.  De Stichting voor Internationale Familiegeschiedenis en de Coöperatie Proeven van het Land presenteerden samen met wethouder Gerry Jacobs van de gemeente Eijsden-Margraten de primeur van het lokale bier Breuster Brouwers.

In het kader van het provinciaal LEADER-programma is de afgelopen periode een concept ontwikkeld waarbij een verbinding is gelegd met erfgoed, landschap en smaak in haar sociaal-culturele en historische context. Het project betreft het realiseren van een voor het publiek toegankelijk centrum in het Ursulinenconvent in Eijsden waar de historie en het heden van de voedselteelt en voedselbereiding van de regio Zuid-Limburg wordt getoond. Hierbij wordt de historische context geduid middels museale opstellingen en via een aan te leggen historische tuin, en daarnaast wordt de bezoeker in het proeflokaal in de gelegenheid gesteld zelf verschillende streekgebonden producten te proeven. Ook de bereiding komt aan bod, in het centrum zijn inmiddels een kaasmakerij en microbrouwerij gerealiseerd.

Ook de apothekerstuin bij het Ursulinenconvent werd officieel geopend. Bezoekers kunnen hier kennismaken met de geneeskrachtige planten die in de 19e eeuw in de apotheek werden gebruikt. De tuin is een ode aan Jean Dubois, burgemeester van Eijsden en apotheker, die door zijn kennis over de natuur en het landschap bij zijn zoon Eugene, de wetenschapper en ontdekker van de Javamens, de belangstelling voor de natuurwetenschappen wekte.

Tijdens de presentatie genoot het publiek volop van de eerste streekmarkt Proeven van het Land in Eijsden. Op deze kleinschalige streekmarkt makten bezoekers kennis met een aantal lokale producten. Waaronder ook speciale kaassoorten uit de kaasmakerij die net als de microbrouwerij in de kelders van het Ursulinenconvent is gevestigd.

 

 

 

Platteland als proeftuin (artikel in de Limburger)

3 augustus 2017

Op donderdag 3 augustus publiceerde De Limburger een bijdrage over het LEADER-programma Zuid-Limburg. U kunt het hier lezen.

Publieksavond over lokaal opgewekte duurzame energie

1 augustus 2017

CNME Maastricht organiseert op donderdag 14 september een publieksavond over lokaal opgewekte duurzame energie. Tijdstip: van 19:00 tot 22:00 uur. Locatie: CNME Natuurtuinen Jekerdal, Drabbelstraat 7, 6212 XL Maastricht. Stel dat je als organisatie je vrijwilligers een vergoeding kan geven in de vorm van groene stroom of andere duurzame middelen. Goed voor de motivatie en binding van vrijwilligers en goed voor het milieu. Hoe kan dit in zijn werk gaan en wat zijn de mogelijkheden? Hierover gaat de bijeenkomst op 14 september aanstaande. CNME Maastricht en regio is mede-organisator van deze avond. Kijk hier voor meer informatie.

 

LEADER Zuid-Limburg